10 saker du kan göra för ett mer hållbart liv

Ett mer hållbart liv kan åstadkommas med små förändringar. Vi har samlat några enkla tips för dig som vill minska mängden engångsplast i ditt liv.


1. Använd tvålstavar.

I stället för att köpa duschgel och schampo i plastförpackningar med några veckors mellanrum kan du använda tvålstavar. Tvålstavar kommer ofta i papper eller till och med utan någon förpackning. Medan vanlig handtvål fungerar bra som kroppstvätt finns det många företag som erbjuder dig speciella tvålstavar för schampo som uppfyller hårets behov.


2. Ta med egen mat i en matlåda.

Det är nog en av de mest svenska sakerna någonsin. Det är inte bara ett bra sätt att spara pengar, att hålla kontroll över din kost genom att planera vad du ska äta utan också ett trevligt sätt att undvika att köpa engångsplastförpackad mat och snacks under dagen.


3. Hitta en oförpackad butik i närheten eller handla på din lokala marknad/grönsaksaffär.

När du handlar i oförpackade butiker eller på lokala marknader kan du ofta ta med dig dina egna förpackningar eller återanvända gamla äggkartonger, frukt- och grönsaksförpackningar och på så sätt undvika all engångsplast som används för att slå in maten i många stormarknader. Stormarknaderna har också börjat använda bladförpackningar för mer hållbara lösningar.


4. Ta med egna väskor och nät för frukt och grönsaker för att handla.

Det finns gott om påsar eller frukt- och grönsaksnät som lätt ryms i din väska eller jackficka när de är tomma. Gör det bara till en vana att när du kontrollerar om du har plånboken, nyckeln och mobiltelefonen att också tänka på din väska eller ditt nät. Man vet aldrig när man kanske vill köpa något eller behöver transportera saker.


5. Använd och förvara återanvändbara behållare och flaskor.

Du kan använda glas- eller metallbehållare för att förvara mjöl, pasta, ris, kryddor och örter, men också lotioner och rengöringsmedel. Detta är inte bara mer hållbart utan ser definitivt också bättre ut än att ha engångsförpackningar av plast och papper på din hylla. När du köper bröd, kött eller andra saker från en disk kan du också fråga om det är möjligt att lägga dem i miljövänliga alternativ, t.ex. en behållare eller en matlåda. Om du gillar kaffe att ta med dig, skaffa en återanvändbar kaffekopp. Det ser coolare ut!


6. Säg nej till sugrör av plast och papper.

Gör det till en vana att alltid säga "nej till plast- och pappersstrån, tack" när du beställer en drink. Om du föredrar att dricka med sugrör, ta med dig ett i väskan överallt och rengör det för hand eller i en diskmaskin.


7. Använd bivaxfolie i stället för plastfolie.

Beewax wraps ersätter inte bara plastfolie utan är också mycket vackrare, robustare och doftar honung. Du kan hitta dem i alla möjliga former och med olika mönster, och de är superenkla att använda.


8. Ät glass från en kon.

Du ska inte känna dig skyldig när du är sugen på lite glass under en varm sommardag, men för att det ska bli ett skuldfritt nöje se till att du alltid beställer din glass i en kon och inte i en kopp.


9. Använd naturliga rengöringsmedel. Du kan ersätta dina plastförpackade rengöringsmedel med vinäger, citron, bakpulver och så vidare. På så sätt förorenas inte ditt avloppsvatten av kemikalier och ditt badrum eller kök doftar fräscht!


10. Och slutligen: Gör det själv!

Det finns gott om handledningar för att göra din egen deo, tvål, tvättmedel, ansiktsmasker och peeling, beewax wrap, tandkräm, tote bag osv.


Av Mascha Wendler


Bild Laura Mitulla / Unsplash4 visningar

Senaste inlägg

Visa alla