ICA Kvantum Gränby - Uppsalas mest hållbara matbutik


ICA Kvantum Gränby i Uppsala fick sitt engagemang för hållbarhet belönat genom att vinna titeln som årets mest hållbara matbutik i Uppsala 2021. Utmärkelsen tilldelades av White Guide Green, som gör en årlig bedömning av matsbutiker i Sverige. I en tid då alla övergångar kräver mer hållbara lösningar gör detta viktiga pris alla mer hoppfulla inför framtiden.Vad är White Guide Green?

White Guide Green är det första initiativet för att kartlägga Sveriges matsbutiker för hållbarhet. Det bedömer hur matbutikerna arbetar med hållbarhet kopplat till mat och dryck. Under 2021 besöker de butiker i 12 städer; Helsingborg, Lund, Falkenberg, Umeå, Stockholm, Malmö, Göteborg, Sundsvall, Växjö, Uppsala, Linköping och Örebro.


Bedömningskriterierna togs fram tillsammans av White Green Guide och Världsnaturfonden (WWF). De tittade på hur butikerna arbetade med sina leveranser, personalutbildning, matavfall, förbrukning av avfall till energi och hållbarhetskommunikation till kunderna.Vad är en hållbar matbutik?

Enligt White Guide Green, en hållbar matbutik är en butik som “hjälper sina kunder att göra hållbara val”. Men är det verkligen så enkelt? Hur kan man mäta hållbarhet? Bedömningen omfattar olika aspekter som hur personalen utbildas i hållbarhet och hur produkterna presenteras i butiken för att generera mindre matsvinn. White Guide Green och WWF har skapat en metod som bygger på 100 poånger - hälften av poängen är baserade på det fysiska besöket och hälften på svaren som butiken lämnar själv. Efter det, poängen resulterat sedan i en klassificering 1-5, och 5 är den högsta nivån. Men detta är inte en certifiering, “utan en kartläggning och en tävling som lyfter de mest hållbara matbutikerna i en stad”, säger White Guide Green.Ett viktigt pris

I Uppsala har White Guide Green teamet besökt och bedömt ett 30-tal fullsortimentsbutiker. ICA Kvantum Gränby vann priset Årets hållbara matsbutik i staden.


Butiken är Svanenmarkerad och den värnar om hållbarhet i alla led - den har nivå 5 på kvalifikationsskalan och butiken var den enda som nådde upp till toppbetyget. De arbetar tillsammans med samhället genom att samarbeta med lokala producenter och svenskproducerade, men också genom att donera mat till Uppsalas Stadsmission.

Årets butiksledare, Johan Wendin, har arbetat i denna befattning i 10 år och säger att “Men med medvetna konsumenter så ökar trycket på alla att jobba i en hållbar riktning. Därför tror jag att det vi kan göra är att fortsätta att inspirera och informera våra kunder på ett enkelt sätt.”


Hittills har endast 4 av de 12 analyserade butikerna fått betyget 5. Om du vill veta resultaten för alla matsbutiker i Uppsala, se listan r.Långvarig vänskap


ICA Kvantum Gränby var den första matsbutik som hade Leafymades tallrikar i sitt sortiment. De använder också våra bio-nedbrytbara tallrikar för sina egna matsprovningar och demonstrationer i butikerna. Detta visar också att butiken är engagerad i att främja fler miljövänliga produkter till sina kunder förutom livsmedel.


Av Joana Rebola, Leafymade team
41 visningar

Liknande inlägg

Visa alla