Leafymades inverkan på kvinnor i Indien

Visste du att den indiska delstaten Odisha har en unik plats i Indien med 63 stammar, som utgör cirka 10 miljoner människor och det finns cirka 5 miljoner stamkvinnor i delstaten?


Vi talar om 5 miljoner kvinnors liv, och det är värt att investera vår tid och energi för att göra en betydande inverkan på deras liv. Det är verkligen en en svår uppgift för både regeringen och de icke-statliga organisationerna att hitta olika sätt att hjälpa framför allt kvinnorna att klättra uppför utvecklings- och framstegsstegen.


Under mitt senaste besök i december har jag sett de framsteg som gjorts i deras liv under de senaste 15 månaderna. De verkar vara mycket mer optimistiska tack vare den nya inkomstkällan i byn. Det nyinstiftade självförtroendet hos dem hjälper dem att manövrera sina liv och familjebeslut inom ett starkt patriarkaliskt samhälle.


För att förstå deras värld försökte jag engagera mig i deras dagliga rutiner. Det hjälpte oss att ytterligare förstå deras ambitioner, svårigheter, utmaningar, förhoppningar och hur vi kan förbättra deras liv utöver att ge dem inkomstmöjligheter. Samtidigt var det ett stort äventyr för mig att följa med dem tidigt på morgonen och gå till skogen för att plocka löv, för att sedan tillbringa eftermiddagen med dem och lära mig traditionella färdigheter om hur man använder löven, och senare se dem arbeta och ha roligt på samhällscentret.


Det är mycket viktigt att ta hänsyn till den sociologiska och kulturella miljön för att kvinnorna ska kunna ta sig ur sina klichéer. Projektet Leafymade ger mitt liv och mitt arbete en mening, gör mig ödmjuk och ger mig en livsberikande erfarenhet. Leafymades filosofi är att vi inte lämnar något efter oss och att vi inte lämnar någon efter oss. Även om det vi gör bara är en droppe i havet och många fler berg måste bestigas, känner vi oss rättfärdigade när vi ser effekterna av vårt arbete i verkligheten.


Detta är endast möjligt tack vare det stöd och den tro som våra partner och kunder har gett Leafymade. Genom våra stamkvinnors insatser och konsumenternas vilja i Sverige att anta ett hållbart alternativ till engångsartiklar av papper och plast har vi kunnat ersätta 2 ton engångsavfall med biologiskt nedbrytbara Leafymade-produkter.


I år lovar vi att fortsätta att lära oss, förbättra oss, bidra och tillsammans göra världen lite bättre.


Av Meenu Choudhary, grundare Leafymade17 visningar

Liknande inlägg

Visa alla