Stora Coop-Visby sätter benchmark för hållbarhet inom svenska matbutiks-industrin

Stora Coop i Visby fick sitt engagemang för hållbarhet belönat genom att vinna White Guide Green 2019


Vad är White Guide Green?

White Guide Green är det första initiativet för att kartlägga Sveriges livsmedelsbutiker för hållbarhet. Av nästan 300 testade livsmedelsbutiker runt om i Sverige, från Norrbotten i norr till Skåne i söder, valdes 30 stycken butiker ut. Nomineringar gjordes sedan slutligen till flertalet listor, bl.a. för årets hållbara livsmedelsbutik.


Bedömningskriterierna togs fram tillsammans av White Green Guide och Världsnaturfonden (WWF). Där tittades det på hur butikerna arbetade med sina leveranser, personalutbildning, matavfall, förbrukning av avfall till energi och hållbarhetskommunikation till kunderna.


En pionjär inom hållbarhet - en profil av vinnaren av 2019 års White Green Guide-pris


Enligt White Guide Green verkar Stora Coop Visby ha hållbarhet som en del av sitt DNA, en butik full av bra idéer och otaliga exempel på bästa praxis. Butiken har sin egen märkning "Extremt Närproducerat på Gotland för Coop Gotland" som kommuniceras i hela butiken och i sociala medier. Dessa åtgärder visar stöd för lokala producenter och dess hållbara referenser.


Butiken kompromissar inte heller med kvalitéten och hållbarhet har högsta prioritet. Matavfallet får ett andra liv med appen Karma eller doneras till lokala jordbrukare. Ett vattenprojekt drivs också tillsammans med ett lokalt bryggeri för att minska transporterna av flaskvatten. Och som om det inte vore nog samarbetar de med ett lokalt företag för att leverera varor med cykel.


Matsbutiker och deras roll för hållbarheten

Matsbutiker kan erbjuda biologiskt nedbrytbara alternativ och på så sätt nå medvetna kunder som vill ha ett hållbart alternativ. Detta kan utlösa en förändring i deras beteende och hos tillverkarna. Genom att koppla samman hållbarhet och socialt entreprenörskap åtar sig Leafymade att tillhandahålla ett substitut för konventionella olje- och pappersbaserade produkter.


Food for thought

En av de första matsbutikerna som hade Leafymade-tallrikar i sitt sortiment var Stora Coop i Visby. De använder också våra biologiskt nedbrytbara tallrikar för sina egna matprovningar och demonstrationer i butikerna.


Styrkan i matprovning i butik

Som livsmedelsproducent är ett av de bästa sätten att få folk att köpa din produkt - att smaka på den. Därför samarbetar de flesta livsmedelsmärken med matsbutiker för att underlätta provtagning av livsmedel.


Producenterna brukar leta efter möjligheter att främja nya produkter och varumärkeskännedom genom att erbjuda provsmakning i butik. Större matsbutiker kan regelbundet erbjuda gratisprover i samband med en särskild matkampanj. Om detta upprepas flera gånger har en större butik kapacitet att servera upp till 1 000 miniportioner per dag.


Alla matsbutiker hanterar inte provtagning i butik på samma sätt. Det ger livsmedelsföretaget en möjlighet att introducera nya produkter, träffa konsumenterna, samla in feedback och öka försäljningen. Matprovning i butik tas emot väl av kunderna. Genom att använda Leafymade-produkter som våra dipskålar och tallrikar för fingermat blir det en positiv upplevelse. Kunderna ser ditt stöd för hållbarhet och ett socialt företag.


Matsbutiker föregår också med gott exempel genom att använda biologiskt nedbrytbara tallrikar på sina matprovningsstationer. Detta inspirerar kunderna att göra detsamma och köpa Leafymade engångstallrikar till sina egna fester och evenemang.


Bio-nedbrytbara material kan uppfattas som dyrare än andra råvaror. Men de långsiktiga konsekvenserna av att inte använda dem sätter den kostnaden i perspektiv. När det gäller miljöfördelar bryts biologiskt nedbrytbart material ner snabbare och lämnar inget efter sig i marken. Dessutom ersätter det användningen av plast och sparar utrymme på deponier.


Om du vill veta mer om hållbarhet eller om att använda Leafymade för matprover - kontakta info@leafymade.se.


14 visningar

Liknande inlägg

Visa alla